Βιογραφία

Εικόνα συγγραφέα

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΗΣ

Ο Άρης Θεοδωρόπουλος είναι Οδηγός Βουνού, Εκπαιδευτής Ορειβασίας & Αναρρίχησης, Εκπαιδευτής Εναεριτών και Συγγραφέας. Έχει γράψει ένα τεχνικό εγχειρίδιο αναρρίχησης, έξι αναρριχητικούς οδηγούς, και ένα τεχνικό εγχειρίδιο ορειβασίας (σε συνεργασία με τον Δ. Κάραλη). Ο Άρης Θεοδωρόπουλος έκανε τα πρώτα του βήματα στο βουνό σε ηλικία 16 ετών στη Βαράσοβα (1980). Από τότε, η ορειβασία αποτελεί γι’αυτόν στάση ζωής. Στην Ελλάδα έχει ανοίξει εκατοντάδες νέες διαδρομές μοντέρνας αναρρίχησης, πολλές από τις οποίες έχουν γίνει κλασσικές, ενώ και στο εξωτερικό έχει αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα στις Άλπεις, όπου έχει σκαρφαλώσει διαδρομές εξαιρετικού κύρους. Ακόμα, ασχολείται με το ορειβατικό σκι, έχοντας πραγματοποιήσει αξιόλογες διασχίσεις και καταβάσεις τόσο στα Ελληνικά βουνά, όσο και στις Ιταλικές, Αυστριακές και Γαλλικές Άλπεις.

Από το 1989 διευθύνει τις Σχολές Ορειβασίας & Αναρρίχησης του ΕΟΣ Αχαρνών, με πρωτοποριακά προγράμματα εκπαίδευσης που έχουν δημιουργήσει παράδοση και έχουν αναδείξει πολλούς από τους σημαντικότερους ορειβάτες και αναρριχητές στη χώρα μας. Έχει επίσης διατελέσει Τεχνικός Σύμβουλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης, ενώ έχει διευθύνει τις Σχολές Αναρρίχησης και Διάσωσης του Ελληνικού Στρατού των Ειδικών Δυνάμεων και έχει διδάξει σε σεμινάρια αναρρίχησης για τους καθηγητές φυσικής αγωγής των ΤΕΦΑΑ και της Γ.Γ. Νέας Γενιάς.

Από το 1999, αφιερώνει μεγάλο μέρος της ζωής του στην ανάπτυξη και συντήρηση της αθλητικής αναρρίχησης στην Κάλυμνο, το νησί- πρότυπο της παγκόσμιας αναρρίχησης. Από την ίδια χρονιά έχει ξεκινήσει η μακρόχρονη συνεργασία του με τις εταιρείες Resoul και Petzl σε θέματα ασφαλείας για την εκπαίδευση εργαζομένων σε ύψη, ενώ εκπαιδεύει σε μόνιμη βάση το προσωπικό μεγάλων εταιρειών, καθώς και σε εθελοντική βάση τα μέλη της ΕΜΑΚ στη διάσωση σε ορθοπλαγιά και σε χιονοδρομικά κέντρα.

Τέλος, διατηρεί τη στήλη ‘Ηχώ των Βουνών’ στο περιοδικό Κορφές από το 1989.